2014 – 4 міс. Інформація за повідомленнями з країн Світової організації торгівлі (СФЗ та ТБТ)
САНІТАРНІ ТА ФІТОСАНІТАРНІ ЗАХОДИ
Продукція: активні речовини, що є складовими пестицидів та агрохімікатів, які містяться в об’єктах довкілля, виробничій сировині, продуктах харчування; максимально допустимий рівень вмісту фосфорної кислоти та харчових фосфатів у м’ясних продуктах; олійна сировина та жирові продукти; загальний перелік товарів, що підлягають ветеринарному контролю (нагляду), затверджений рішенням Комісії Митного союзу «Про застосування ветеринарно-санітарних заходів у МС» № 317 від 18 червня 2010 року; сперма великої рогатої худоби; м’ясо та птиця.
Країни: РФ, ЕС, США.
РФ
G/SPS/N/RUS/50, 02.04.2014
Продукція: активні речовини, що є складовими пестицидів та агрохімікатів, які містяться в об’єктах довкілля, виробничій сировині, продуктах харчування; максимально допустимий рівень вмісту фосфорної кислоти та харчових фосфатів у м’ясних продуктах; олійна сировина та жирові продукти.
Зміст нотифікації: Проект змін до рішення Колегії Євразійської економічної комісії щодо єдиних санітарно-епідеміологічних та гігієнічних вимог Митного союзу (МС) до товарів, що підлягають санітарно-епідеміологічному нагляду (контролю). Зазначене рішення ухвалено 28 травня 2010 року й регулює питання застосування санітарних вимог у Митному союзі.
Головною метою документу є забезпечення захисту здоров’я населення та підвищення рівня безпеки продуктів харчування.
Основні зміни, передбачені Проектом, є такі:
· оновлення списку активних речовин, що є складовими пестицидів та агрохімікатів, які містяться в об’єктах довкілля, виробничій сировині, продуктах харчування (стаття 15 Додатку 15.1);
· зміна максимально допустимого рівня вмісту фосфорної кислоти та харчових фосфатів у м’ясних продуктах, включаючи ковбасні вироби за винятком необроблених продуктів і м’ясного фаршу (розділ 22 Додатку 15). Зокрема, зміст стовпця «Максимальний рівень в продуктах» буде викладено в наступній редакції: «3 г доданого фосфату на 1 кг м’ясної сировини, 8 г загального (доданого та природного) фосфату на 1 кг готового продукту» .
· доповнення вимог, викладених у пункті 7.1 підрозділу «Олійна сировина та жирові продукти – група 12, група 15» (Розділу 1: «Вимоги до безпеки і харчова цінність харчових продуктів»), словами в такій редакції: «0.9 ммоля активного кисню/кг - для пальмової рафінованої дезодорованої олії».
Згаданий документ можна знайти за адресою:
http://www.eurasiancommission.org/ru/act/texnreg/depsanmer/publ/Pages/default.aspx
Дата прийняття – жовтень 2014 року
Дата публікації – жовтень 2014 року
Дата вступу в силу – листопад 2014 року
Термін подачі коментарів – 1 червня 2014 року
G/SPS/N/RUS/56, 02.04.2014
Продукція: загальний перелік товарів, що підлягають ветеринарному контролю (нагляду), затверджений рішенням Комісії Митного союзу «Про застосування ветеринарно-санітарних заходів у МС» № 317 від 18 червня 2010 року.
Зміст нотифікації: Документ спрямований на виконання Федеральною службою з ветеринарного та фітосанітарного нагляду та Федеральною митною службою державної функції щодо здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства РФ у сфері ветеринарії на державному кордоні РФ (включаючи пункти пропуску через державний кордон) та щодо транспорту, які включають вимоги стосовно забезпечення охорони території Російської Федерації від занесення з іноземних держав та поширення заразних хвороб тварин, ввезення небезпечних у ветеринарно-санітарному сенсі піднаглядних вантажів.
Згаданий документ можна знайти за адресою:
http://regulation.gov.ru/project/13050.html
Дата прийняття – серпень 2014 року
Дата публікації – вересень 2014 року
Дата вступу в силу – жовтень 2014 року
Термін подачі коментарів – 10 червня 2014 року
ЄС
G/SPS/N/EU/74, 22.04.2014
Продукція: сперма великої рогатої худоби.
Зміст нотифікації: Комісія запроваджує рішення 2014/199/EU від 9 квітня 2014 щодо внесення змін у додатки запровадженого рішення 2011/630/EU стосовно вимог до здоров’я тварин, а саме, що стосується інфекційної катаральної лихоманки овець та епізоотичної геморагічної хвороби.
Згаданий документ можна знайти за адресою:
http://members.wto.org/crnattachments/2014/sps/EEC/14_1998_00_e.pdf
http://members.wto.org/crnattachments/2014/sps/EEC/14_1998_00_f.pdf
http://members.wto.org/crnattachments/2014/sps/EEC/14_1998_00_s.pdf
Дата прийняття – 9 квітня 2014 року
Дата публікації – 11 квітня 2014 року
Дата вступу в силу – 1 січня 2015 року
США
G/SPS/N/USA/2663, 23.04.2014
Продукція: м’ясо та птиця.
Зміст нотифікації: Перелік відповідних рекомендацій Служби безпеки та інспекції продуктів харчування (FSIS) щодо алергенів та інгредієнтів, які впливають на здоров’я людей: Виявлення, запобігання, контроль та декларування шляхом маркування
Згаданий документ можна знайти за адресою:
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2014-04-21/html/2014-08956.htm
Термін подачі коментарів – 20 червня 2014 року
ТЕХНІЧНІ БАР’ЄРИ В ТОРГІВЛІ
Продукція: сільськогосподарська продукція та продукти харчування, активні речовини для лікарських препаратів для людини.
Країни: ЄС, Російська Федерація.
ЄС
G/TBT/N/EU/211, 04.04.2014
Продукція: сільськогосподарська продукція та продукти харчування.
Зміст нотифікації: Пропозиція щодо Регламенту Європейського Парламенту та Ради про органічне виробництво і маркування органічних продуктів, що вносить зміни до Регламенту (ЄС) № XXX / XXX Європейського Парламенту і Ради [Офіційні регулювання управління] і скасовує Регламент Ради (EC ) № 834/2007 (COM (2014) 180 остаточний.
Даний проект Регламенту Комісії встановлює принципи органічного виробництва сільськогосподарської продукції і встановлює правила, що стосуються органічного виробництва та використання позначок щодо такої продукції при маркуванні та рекламі. Він містить докладні правила виробництва, що застосовуються до органічного виробництва та переробки.
Згаданий документ можна знайти за адресою:
http://ec.europa.eu/enterprise/tbt/
http://members.wto.org/crnattachments/2014/tbt/EEC/14_1749_00_e.pdf
http://members.wto.org/crnattachments/2014/tbt/EEC/14_1749_01_e.pdf
Дата прийняття - 2016 рік
Дата вступу в силу – через 20 днів після опублікування в Офіційному журналі ЄС
Термін подачі коментарів – 90 днів з дати публікації нотифікації.
G/TBT/N/EU/212, 07.04.2014
Продукція:. активні речовини для лікарських препаратів для людини.
Зміст нотифікації: Проект Регламенту Європейської комісії, що доповнює Директиву 2001/83/ЄС Європейського Парламенту та Ради стосовно принципів та директив належної виробничої практики для активних речовин для лікарських засобів для людини.
Згаданий документ можна знайти за адресою:
http://ec.europa.eu/enterprise/tbt/
http://members.wto.org/crnattachments/2014/tbt/EEC/14_1791_00_e.pdf
Дата прийняття - червень 2014 року
Дата вступу в силу – через 20 днів після опублікування в Офіційному журналі ЄС
Термін подачі коментарів – 60 днів з дати публікації нотифікації.
РФ
G/TBT/N/RUS/36, 28.04.2014
Продукція: продукти харчування.
Зміст нотифікації: Проект внесення змін до технічного регламенту Митного Союзу «Про безпечність харчових продуктів» (ТР МС 021/2011).
Даний Проект підготовлений з метою внесення змін з урахуванням пропозицій членів Митного Союзу та Єдиного Економічного Простору; а також для усунення протиріч у вимогах, встановлених технічним регламентом та загальними санітарно-епідеміологічними та гігієнічними вимогами до продукції, що підлягає санітарно-епідеміологічному нагляду (контролю), прийнятим Постановою Комісії Митного Союзу № 299 від 28 травня 2010р.
Згаданий документ можна знайти за адресою:
http://www.eurasiancommission.org
Дата вступу в силу – через 6 місяців після прийняття
Термін подачі коментарів – 17 червня 2014 року
|